دفع فاضلاب بیمارستان یکی از حساس ترین موضوعاتی است که در ارتباط با آسیب های محیط زیستی مطرح است. تخلیه این فاضلاب به طبیعت می تواند تاثیرات بسزایی را در پیش داشته باشد. با استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی، که زیرمجموعه پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی است، می توان یکی از خطرناک ترین فاضلاب های تولید شده توسط انسان را تصفیه نمود. بهترین روش برای تصفیه فاضلاب بیمارستانی استفاده از روش های پیشرفته مانند MBR و یا روش های اکسیداسیون پیشرفته است. اما روش لجن فعال نیز برای تصفیه فاضلاب بیمارستانی یکی از بهترین راهکارها می باشد که هم راندمان بالا و هم پیچیدگی کم تری دارد. در این مطلب با اجزای پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی، اهمیت تصفیه فاضلاب و روش های آن آشنا خواهیم شد.
💡 آنچه در این مطلب می خوانید:
پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی چیست؟
ورود انواع ذرات عفونی، باکتریها، خون و داروها به فاضلاب بیمارستان سبب میشود که پسابهای تولید شده آن جزء خطرناکترین و آلودهترین فاضلابها به حساب آیند. به علت استانداردهای ارائه شده در سازمانهای محیط زیست و بهداشت، امکان ورود مستقیم این نوع فاضلاب به طبیعت وجود ندارد. بلکه این پسابها حتماً باید مراحل تصفیه را سپری کنند. پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان به شکلی اختصاصی و در بدنه های پلی اتیلنی و فلزی طراحی و ساخته می شود به طوری که می تواند فاضلاب تخلیه شده توسط بیمارستان ها را به حد استاندارد های ارائه شده تصفیه نماید.
اجزای پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان
در پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان از اجزا و تجهیزات متعددی استفاده میشود که هر کدام از این اجزا به شکل جداگانه بخشی از عملیات تصفیه را انجام داده و در نهایت پساب تصفیه شده خارج می شود.
آشغالگیر
اولین و ساده ترین بخش از پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان آشغالگیر است. ذرات درشت و آشغال ها که موجب گرفتگی لوله ها و آسیب به تجهیزات می شوند در این مرحله حذف می شوند. در پساب بیمارستانی جامدات بزرگ و مزاحم مانند ماسک، دستکش و غیره به شدت دیده می شود و به همین دلیل نصب آشغالگیر اهمیت فراوانی دارد.
متعادل ساز
دبی فاضلاب تخلیه شده در طول روز بسیار بالا و در شب پایین است. به همین دلیل مخزن متعادل ساز جهت کنترل نوسانات دبی پس از آشغالگیر نصب می شود. در این مرحله بخشی از پساب بیمارستان ته نشین شده و بنابراین یک فرایند تصفیه فیزیکی با راندمان کم صورت می پذیرد.
مخزن بی هوازی
به دلیل بالا بودن آلاینده های موجود در فاضلاب مخزن بی هوازی به عنوان یک پیش تصفیه بر مخزن هوازی تعیین می شود. در این بخش باکتری های بی هوازی به تصفیه فاضلاب می پردازند. گاز H2S و CH4 مهم ترین گاز های تولیدی در این بخش هستند که موجب ایجاد بوی نامطبوع می شوند. از جمله فرایند های بی هوازی می توان به فرایند A2O و فرآیند UASB اشاره کرد.
مخزن هوادهی یا مخزن تصفیه زیستی
در صورت تصفیه فاضلاب بیمارستانی به روش لجن فعال مخزن بیولوژیکی در این بخش واقع می شود. در این مخزن تصفیه فاضلاب با راندمان بالا توسط میکروارگانیسم ها انجام می شود. غذای میکروارگانیسم ها توسط فاضلاب تامین می شود و فقط به اکسیژن برای فعالیت نیاز دارند که با استفاده از هوادهی مصنوعی و به شکل عمقی با دستگاه های دمنده هوا یا همان بلوئر و پخش کننده هواد در فاضلاب (دیفیوزر) صورت می پذیرد. از جمله روش های لجن فعال به کار رفته برای تصفیه فاضلاب می توان روش هوادهی گسترده، تصفیه فاضلاب به روش IFAS و تصفیه فاضلاب به روش MBR را نام برد.
زلال ساز
بجز فرایند MBR، سایر روش های لجن فعال به خصوص هوادهی گسترده به یک حوض زلال ساز نیاز دارند. در این حوض بیوفیلم های تشکیل شده توسط باکتری ها به آرامی ته نشین شده و تشکیل لجنی غلیظ می دهند. پساب واقع شده در قسمت بالایی مخزن متعادل ساز کاملا تصفیه شده و وارد مرحله بعدی می شود.
واحد گندزدایی
پس از طی مراحل فیزیکی و زیستی نوبت به فرایند شیمیایی تصفیه فاضلاب بیمارستانی می شود. به دلیل وجود ویروس ها وانگل ها و در کل عوامل بیماری زا در پساب های بیمارستانی واحد ضدعفونی کننده یا گند زدا آخرین مرحله می باشد. به ظور رایج در این بخش از کلر استفاده می شود اما استفاده از ازن و لامپ UV نیز رایج است.
طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی
کیفیت فاضلاب تخلیه شده نقش اساسی در انجام طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی دارد. تعداد بخش های هر بیمارستان، تعداد اتاق های عمل، تعداد کارکنان بیمارستان، تعداد تخت ها و غیره عواملی هستند که مهندسین محیط زیست با در نظر گرفتن آن اقدام به طراحی پکیج تصفیه خانه فاضلاب به شکلی اختصاصی می نمایند. کیفیت فاضلاب خروجی عامل دیگر در طراحی است، استفاده پساب تصفیه شده جهت آبیاری یا تخلیه آن به شبکه فاضلاب باعث می شود که از روش های تصفیه و ابعاد مخازن مختلف استفاده شود.
در صورت وجود محدودیت در فضا می توان در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی از روش های مختلفی استفاده کرد تا ابعاد مخازن کم شوند و یا کلا به شکل دفنی اجرا شود.
ساخت پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی
در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی رعایت چند نکته اهمیت زیادی داشته و الزامی می باشد. از مهم ترین آنها می توان به جنس بدنه و متریال پکیج اشاره نمود. بدنه این پکیج باید از مقاومت بالایی برخوردار باشد. علاوه براین، متریال مورد استفاده برای بدنه و سایر تجهیزات داخلی باید به گونه ای باشد که در تماس با مواد خورنده موجود در پساب ها دچار خوردگی و اکسید شوندگی نشود.
مزایای استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان
پکیج های طراحی شده در شرکت آب سازه از تمام استانداردهای مورد نیاز برای بهبود کیفیت پساب ها پیروی می کند. مزایای متعددی که پکیج های تصفیه فاضلاب بیمارستانی دارا می باشند می توان به:
طراحی،تولید و ساخت بر اساس شرایط محیط و میزان فاضلاب تولید شده
قابلیت حمل آسان و نصب در محیط های مختلف و جابه جایی راحت در صورت ضرورت و ایجاد تغییر در واحد های مختلف بیمارستان
ظرفیت بالا و متناسب با حجم فاضلاب تولیدی در بیمارستان مورد نظر
مصرف انرژی پایین بدلیل استفاده از تجهیزات با کیفیت در تولید
انجام تمام مراحل تصفیه به صورت مکانیزه و عدم نیاز به اپراتور
عدم ایجاد بو و سرو صدا در محیط
قابلیت ارتقاء بدلیل طراحی خاص و باز گذاشتن مسیر ارتقاء تجهیزات
اشغال سطح خیلی کم به دلیل طراحی خاص و ویژه
شکل ظاهری مناسب در پکیج هایی که بصورت فلزی یا پلی اتیلنی تولید می گردد.