چربی گیر یک سیستم پیشرفته برای تصفیه فاضلاب حاوی روغن و چربی بالا می باشد. دستگاه چربی گیر قابل استفاده در رستوران، کارخانه لبنیات و سایر واحد هایی است که فاضلاب تولیدی آن ها دارای روغن و چربی زیاد است. در این دستگاه از هوای محلول فشرده با حباب های ریز برای شناور سازی روغن، چربی و سایر مواد معلق استفاده می کند تا فرآیند تصفیه فاضلاب به شکلی کامل انجام شود.
گروه صنعتی آب سازه بزرگترین شرکت تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب، انواع چربی گیر صنعتی و زیر سینکی با ظرفیت های مختلف را با توجه به نیاز شما طراحی و با جنس پلی اتیلن، فایبرگلاس و بتنی تولید می کند. در ادامه تمامی مطالب مربوط به واحدهای چربی گیر، نحوه عملکرد و قیمت چربی گیر توضیح داده شده است تا پیش از خرید چربی گیر تمامی اطلاعات لازم در اختیار شما قرار داده شود.
چربی گیر چیست؟
یکی از آلودگی های رایج در فاضلاب، وجود روغن و چربی میباشد. در برخی موارد غلظت چربی و روغن به قدری بالا است که استفاده از یک واحد چربی گیر برای حذف يا جلوگیری از ورود چربی به منابع تخلیه پساب و تصفیه خانه ها ضروری است. چربی و روغن های محلول و غیر محلول در آب عمدتا باعث سه مشکل اساسی میشود. این مشکلات گرفتگی شبکه داخلی و خارجی، گرفتگی روزنههای چاه جاذب، مختل شدن فرآیند بیولوژیک در تصفیهخانههای فاضلاب می باشند.
از چربی گیر معمولا برای رستورانها، آشپزخانههای صنعتی، بیمارستان و سایر واحد های تولیدی که فاضلاب چرب دارند، استفاده می شود. چربی های رستورانها معمولا حاوی لیپیدهای سنگین و نیمچرب میباشد. این نوع چربی به صورت معلق بوده و مقدار بسیار کمی از آن در آب محلول میباشد.
اهمیت استفاده از چربی گیر
فاضلاب چرب و روغنی باعث مسدود شدن لوله های انتقال فاضلاب، شبکه فاضلاب شهری، منهول ها و در نهایتاً گرفتگی شبکه شهری میگردد.
همچنین باعث مسدود شدن و به مرور زمان گرفتگی روزنههای چاههای جذبی میشود. به این صورت که دیوار چاهها به صورت لایهای بسیار چرب پوشانده می شوند و قابلیت جذب خود را از دست میدهد. با کاهش قابلیت جذب و تراوایی، ظرفیت چاه کاهش یافته و تخلیه چاه با زمان زودتری باید انجام گیرد.
در صورت انتقال فاضلاب چرب به تصفیه خانههای فاضلاب، فرآیند بیولوژیک تصفیه نیز مختل شده و در نهایت پارامترهای چربی بیشتر از استاندارد محیط زیست مشاهده میگردد.
بیشتر بخوانید: کاربرد چربی گیر DAF در تصفیه فاضلاب
انواع چربی گیر پلی اتیلن، فایبرگلاس و استیل
چربی گیر ها می توانند با جنس های مختلفی تولید شوند. جنس بدنه چربی گیر تاثیر مهمی در قیمت چربی گیر، عمر مفید و نوع نصب آن دارد. چربی گیر میتواند از جنس پلی اتیلن، فایبرگلاس، استیل و یا بتنی باشد. در ادامه به توضیح هر یک از این دستگاه ها می پردازیم.
چربی گیر پلی اتیلن
استفاده از دستگاه چربی گیر پلی اتیلن برای مکان هایی که با محدودیت فضایی مواجه می باشند کاربرد دارد. این چربی گیر ها از جنس کوتیوب، اسپیرال کاروگیت ساخته می شوند. مقاومت بالای چربی گیر پلی اتیلن این امکان را می دهد تا به صورت دفنی مورد بهره برداری قرار بگیرند. خاصیت چربی دوستی چربی گیر پلی اتیلن باعث می شود تا ابعاد طراحی آن تا سه برابر چربی گیر فایبرگلاس افزایش یابد. چربی گیر پلی اتیلنی را می توان از ظرفیت 3 متر مکعب تا صد متر مکعب و بیشتر طراحی کرد.
چربی گیر فایبرگلاس
برخلاف پلی اتیلن، چربی گیر فایبرگلاس خاصیت چربی گریزی دارد. به این ترتیب می توان در فاضلاب با حجم یکسان دستگاه چربی گیر با حجم کمتری تولید کرد. چربی گیر فایبرگلاس هم به شکل عمودی و هم بشکل افقی قابلیت طراحی دارد. همچنین می توان هم به صورت مکعبی و هم به صورت استوانه ای طراحی شود. نوع طراحی چربی گیر فایبرگلاس با توجه به محدودیت های مکانی، دبی فاضلاب ورودی و قیمت اولیه انجام می شود. از مزیت های چربی گیر فایبرگلاس می توان به سبک بودن آن، طول عمر بالا، مقاومت در برابر دمای بالا و از همه مهم تر خاصیت چربی گریزی آن اشاره کرد. چربی گیر رستوران ها باید مقاومت بالایی در برابر دمای بالای فاضلاب داشته باشد به همین دلیل استفاده از چربی گیر فایبرگلاس در رستوران ها می تواند بسیار گزینه مناسبی باشد.
چربی گیر استیل
استیل ضدزنگ بهترین کیفیت جنس بدنه چربی گیر را ارائه می دهد. اما قیمت بالای آن باعث می شود تا کم تر مورد توجه قرار بگیرد. چربی گیر استیل بدون خوردگی می باشد و میتواند تا بیش از 20 سال عمر مفید داشته باشد. اما از معایب چربی گیر استیل وزن بالای آن است که جابجایی و جایگزینی و همچنین شستشوی آن را سخت می کند. و ممکن است چربی گیر بر اثر شستشوی نامناسب دچار خراش و خوردگی شود. همچنین چربی گیر استیل را نمی توان برای ابعاد کوچک طراحی کرد.
چربی گیر رستوران و آشپزخانه
فاضلاب رستوران ها و آشپزخانه حاوی مقادیر زیادی چربی و روغن است. استاندارد های محیط زیست اجازه ورود فاضلاب هایی با این حجم از چربی به شبکه شهری را نمی دهد. و یا حتی رستوران های بین راهی نباید فاضلاب با چربی بالا را وارد محیط زیست کند.
به دلایل ذکر شده پیش از تخلیه فاضلاب در این صنایع از یک چربی گیر رستوران استفاده می شود. در این چربی گیر ابتدا فاضلاب آشغالگیری می شود تا مواد درشت مانند پوسته تخم مرغ و مواد پلاستیکی آن حذف شود. سپس با استفاده از چربی گیر رستوران تمامی مواد معلق و چربی ان به سطح آمده و با یک اسکیگر یا کفاب روب از روی سطح فاضلاب جمع آوری می شود.
کاربرد چربی گیر در صنایع مختلف
- چربی گیر رستوران و تصفیه فاضلاب رستوران ها و آشپزخانه ها
- تصفیه فاضلاب های کشتارگاه دام و طیور و صنایع تولید لبنیات
- تصفیه فاضلاب صنایع نساجی و صنایع تولید مواد آرایشی بهداشتی و دارویی
- تصفیه فاضلاب های صنایع پتروشیمی، پایانه ها و بنادر نفتی و پالایشگاه های نفت و گاز
- تصفیه پساب های صنایع کاغذ سازی
- تصفیه فاضلاب های صنایع اتومبیل سازی و صنایع ذوب و آلیاژ فلزات
ویدئو عملکرد سیستم چربی گیر
برای آشنایی شما عزیزان، ویدئو عملکرد چربی گیر را نمایش داده ایم. برای دیدن ویدئو همراه ما باشید.
اجزا اصلی در سیستم چربی گیر
-
مخزن تحت فشار
این مخازن از نظر شکل ظاهری بصورت استوانهای، مکعبی و سیلندری ساخته میشوند. از نظر هندسی در مخازن استوانهای فاصله محور استوانه تا شعاع در تمام نقاط برابر است. قیمت چربی گیر می تواند با توجه به حجم مخزن متفاوت باشد.
-
میکسر (MIXER)
جهت اختلاط سریع از یک دستگاه استاتیک میکسر استفاده شده است. واحد همزن سريع استاتيكي قابل نصب بر خط لوله بوده لذا محلي نزديك به پکیج تزریق کلر براي استقرار آن پيشبيني خواهد گرديد.
-
تانک شناورسازی مجهز به اسکیمر
اویل اسکیمر (oil skimmer) یا دستگاه های روغن روب یکی از مهم ترین تجهیزات تصفیه فاضلاب است. این قسمت به منظور جداسازی سطح روغنی روی آب استفاده میشود.
-
پمپ انتقال پساب با فشار مورد نیاز
پمپ انتقال در حالت white water تولید می شوند. این نوع پمپ، آب را پمپاژ و همچنین هوا را به داخل آب تزریق میکند. با توجه به هزینه بالای پمپ ها، مرحله ی پیش تصفیه پیشنهاد می شود. این امر از مسدود کردن و آسیب رساندن به پمپ ها جلوگیری می کند. در انتخاب پمپ بايد نوع، مشخصات، ظرفيت، ارتفاع پمپاژ و تعداد آنها مورد بررسي و توجه قرار گيرد. عوامل اوليه اي كه بايد در انتخاب پمپ مورد توجه قرار گيرد عبارتند از كيفيت آب، ظرفيت پمپاژ، ارتفاع پمپاژ و هد فشاري مورد نياز، شرايط بهره برداري و نحوه ی استفاده از پمپ و غیره.
-
مخازن و تجهیزات مربوط به واحد تزریق ماده منعقدکننده و پلیمر
به منظور تزریق و تعیین میزان دوز مواد شیمیایی از جمله منعقدکننده و کمک منعقدکننده بهینه، بایستی بر روی نمونه آب، آزمایش جارتست صورت گیرد. با استفاده از این روش، بهترین حذف محاسبه می شود.
معمولا برای حذف مواد کلوئیدی آب و پساب، از ترکیبات فلزاتی مانند آلومینیوم، آهن یا برخی از ترکیبات الکترولیت استفاده می شود. از جمله املاح فلزات که به عنوان منعقد کننده وارد آب می شود، میتوان به آلوم، آلومینات سدیم، سولفات فریک و کلرور فریک اشاره کرد. در این واحد به دلیل تولید کمپلکس های سیلیس و آلومینیوم و همچنین مقاوم بودن این مواد در برابر حذف، کلرور فریک به عنوان منعقد کننده انتخاب شده است. در ذیل واحدهای این بخش تشریح شده است. انعقاد طی سه مرحله انجام می گیرد:
- در مرحله اول، یون های Al +3 یا Fe +3 تعداد قابل ملاحظه ای از ذرات کلوئیدی عامل کدورت با بار منفی را جذب می کنند.
- در محله دوم ، این ذرات تجمع یافته و تشکیل توده های کوچکی را داده که به آنها لخته ی ریز گفته میشود.
- در مرحله سوم به خاطر اینکه لخته های ریز بار مثبت دارند، هنوز هم جذب یون های منفی مثل قلیائیت حاصل از آهک ادامه داشته و به این ترتیب ترکیبات لخته ای ایجاد شده به خاطر داشتن حلالیت کم، رسوب خواهند کرد.
اجزای جانبی در چربی گیر
- تابلو برق و ادوات ابزار دقیق
- کمپرسور تامین هوا با فشار مورد نیاز
- لوله و اتصالات و لوزم جانبی
- تیوپ حل کننده هوا
- سیستم جمع آوری لجن و خروجی برای تخلیه مواد منعقد و لخته شده
چه نکاتی باید برای سیستم چربی گیر صنعتی رعایت بشود؟
با استفاده از منعقد کننده های معدنی و آلی می توان راندمان این سیستم چربی گیر را افزایش داد. با استفاده از لوله های مارپیچی از یک طرف مواد منعقد کننده تزریق می گردد. مخلوط هوا با مایع تحت فشار نیز جهت اختلاط بهتر به داخل این لوله ها تزریق می گردد.
در سیستم چربی گیر، قسمتی از آب تمیز و شفاف شده، به لوله های فلوکولاتور وارد شده و بخشی از آن نیز مستقیما به واحد شناورسازی منتقل می گردد. آب اضافه تصفیه شده نیز از سیستم خارج می گردد. زلال بودن آب خروجی از واحد یکی از معیارهای کارکرد مناسب این سیستم می باشد.
در بعضی موارد تانک های انعقاد و لخته سازی به جای لوله های فلوکولاتور مورد استفاده قرار می گیرند.در این حالت مواد منعقد کننده در یک فاصله زمانی حدود ۵ دقیقه با پساب در تانک انعقاد مخلوط می گردد و سپس به داخل تزریق می شود. این فرایند هنگامی که پساب ورودی خنثی نمی باشد و زمان کافی جهت خنثی سازی وجود دارد. از طرفی به راحتی توسط کاربر قابل کنترل می باشد، نسبت به فلوکولاتورهای لوله ای برتری دارد.