امروزه از مخازن تحت فشار برای کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی در طیف گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. این مخازن شامل یک محفظه مستحم می باشد که عمدتا از آن برای ذخیره سازی مایعات و گازها در فشارهای مختلف استفاده می شود. شرکت تخصصی آب سازه، این مخازن تحت فشار را با دانش روز دنیا طراحی و تولید می کند. از کاربردهای متداول این مخازن می توان به استفاده در تاسیسات آبرسانی، موتورخانه ها، پارکینگ ها برای ذهیره سازی آب با فشار مناسب استفاده می شود. مخزن تحت فشار در پروسه تولید مواد تجاری و صنعتی یک عنصر ضروری می باشد.
طبق استاندارد ASME SEC VIII مخزن تحت فشار به مخازني گفته مي شود كه فشار طراحي داخل آن بيش از psi15 باشد. مخازن تحت فشار معمولاً استوانهای یا کروی هستند که معمولاً برای نگهداری مایعات یا گازها در فشاری غیر از فشار اتمسفر استفاده میشوند. يك مخزن تحت فشار اغلب حاوي سيال، بخار يا گازي در فشار ي بالاتر از فشار اتمسفر است. مخازن تحت فشار مي توانند حاوي گستره وسيعي از مواد باشند كه در صنايع مختلف مثل صنايع شيميايي، داروساز ي، غذايي، نفت وگاز و پلاستيك بكار مي روند. مخازن تحت فشار اغلب بصورت ظروف استوانه اي، با دو سرعدسي ساخته مي شوند . عدسي ها به شكل هاي مختلفي مثل نيم كروی، بيضوي و مخروطي وجود دارند. در بعضي موارد هم عدسي هاي تخت بكار مي روند.
مخزن تحت فشار چیست؟
مخازن تحت فشار درانواع کاربردهای گوناگون، هم در بخش صنعتی و هم در بخش خصوصی استفاده می شود. این مخازن برای ذخیره هوای فشرده و مخازن آب داغ خانگی کاربرد دارند. نمونه های دیگر از کاربرد آن می توان مخازن تحت فشار استوانه غواصی، برج های تقطیر، اتوکلاو، در پالایشگاه های نفت و پتروشیمی، راکتورهای هسته ای، مخازن پنوماتیکی وهیدرولیکی تحت فشار، مخازن کیسه هوای خودرو و مخازن ذخیره سازی گاز مایع مانند آمونیاک، کلر، پروپان، بوتان و LPG نام برد.
ماده استفاده شده در مخزن تحت فشار و کاربرد آن تعیین کننده فاکتورهایی از قبیل جنس مخزن، اندازه، شکل، دما و فشار در طراحی مخزن است. یکی از مهمترین مسائل در طراحی مخازن تحت فشار انتخاب صحیح مواد اولیه بکار رفته در آن ها می باشد. چرا که این امر تاثیر به سزايي در تعیین ضخامت ها، ابعاد و نهایتا شرایط عملکردی مخزن دارد. اطلاعات مهم برای انتخاب مناسب مواد شامل تعیین مشخصه ها و مقادیر، PH سیال، درجه هوازنی و درجه حرارت می باشد. متداول ترین مواد برای ساخت مخازن تحت فشار، فولاد کربنی و کم آلیاژ می باشد.
مخازن تحت فشار برای اینکه کارکردی ایمن داشته باشند در فشار و دمای ویژه ای طراحی می شوند که اصطلاحا فشار طراحی و دمای طراحی گفته می شود. طراحی و ساخت اینگونه تجهیزات تحت فشار بدون اصول و استفاده از کدها و استانداردهای طراحی بسیار خطرناک و حادثه آفرین خواهد بود.
بیشتر بخوانید: منبع دوجداره
مخزن تحت فشار استوانه ای
اغلب به صورت یک استوانه ای با دو سر عدسی ساخته می شوند. این نوع مخازن رایج ترین نوع مخازن تخت فشار هستند. مخازن استوانه ای بلند ممکن است عمودی یا افقی باشند. اصولا نیاز عملیاتی یک برج، تعیین کننده نوع افقی یا عمودی بودن آن است. در ساخت انواع بویلر، فیلتر شنی، سختی گیر و همچنین نگهداری از مایعات مورد استفاده قرار میگیرد. فضای مورد نیاز برای استفاده از این مخازن کم تر از مخازن کروی می باشد.
مخزن تحت فشار کروی
به علت استحکام ذاتی شکل کروی این نوع مخازن تحت فشار اصولا برای فشارهای بالا بکار می روند. مخازن ذخیره بزرگ که تحت فشار متوسط قرار دارند معمولا شکل کروی یا شبه کروی دارند. از نمونه های بسیار کاربردی این مخازن می توان به مخازن گلبرگی و انفجاری اشاره نمود و میزان تحمل فشار در آنها 10 تا 200 پوند می باشد. مخازن تحت فشار کروی از استحکام بالایی برخوردار هستند؛ اما ساخت آن ها دشوار تر بوده و در نتیجه گران تر می باشند. این مخازن برای ذخیره سیالات با فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرند. از طرفی شکل کروی مخزن باعث می شود جای بیشتری اشغال کرده و در استفاده از آن، محدودیت فضا در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید: منبع کویل دار
انواع مخازن تحت فشار بر اساس فشار
مخزن تحت فشار داخلی | در این نوع مخزن معمولا سیالی با فشار بالاتر از فشار اتمسفر وجود دارد. |
مخزن تحت فشار خارجی | فشار محیط در این نوع مخازن بالا بوده و بر همین اساس در طراحی آنها استانداردهای متعددی در نظر گرفته میشود. مخازن تحت فشاری که با شرایط خلاء مرتبط هستند باید برای فشار خارجی طراحی شوند، در غیر این صورت متلاشی خواهند شد. |
انواع مخازن تحت فشار نوع حرارت
مخزن تحت فشار حرارتی | معمولا در این مخازن از سوخت برای تولید حرارت استفاده می شود. برای مثال می توان از بویلرها، کوره ها، حرارت دهنده های گازی آب و اتوکلاوها نام برد. |
مخزن تحت فشار غیر حرارتی | اين مخازن در معرض حرارت مستقيم قرار ندارند و حرارت فقط در حالتي كه گرماي الكتريكي يا بخار در كار باشد و در بعضي مواقع در اثر واكنش هاي شيميايي درون مخزن ايجاد مي شود. |
انواع مخازن تحت فشار بر اساس ضخامت جداره
در تعیین ضخامت جدار مخازن تحت فشار دو عامل بیشترین تاثیر را دارند. یکی فشار کاری و دیگری اندازه مخزن که هرچه بیشتر باشند جدار مخزن باید ضخیم تر باشد. همچنین می توان جداره داخلی را بسته به نوع سیال ورودی با لایه ای از فایبر گلاس پوشش داد.
- مخازن تحت فشار جدار نازک: یکی از متداولترین انواع مخازن تحت فشار است. در این مخازن نسبت ضخامت پوسته به قطر کمتر از 10% است.
- مخازن تحت فشار جدار ضخیم: در این نوع مخازن نسبت ضخامت پوسته به قطر بیشتر از 10% است.
انواع مختلف مخزن تحت فشار بر حسب کاربرد
در این بخش، سه نوع پرکاربرد را معرفی می کنیم.
- مخازن ذخیره سازی آب
بدون شک نوع مخزن تحت فشار پمپ آب در سیستمهای آبرسانی ساختمانها پرکاربردترین هستند. این مخازن معمولا به صورت عمودی و یا افقی و در رنگ های قرمز، آبی و زرد طراحی و تولید می شوند. اگرچه انواع کروی این مخازن هم موجود هستند و مورد استفاده قرار می گیرند. در این مخازن، به وسیله تیوپ یا دیافراگم هوای فشرده از آب ذخیره شده جدا و به کمک آن به بیرون مخزن هدایت می شود. کاربرد اصلی این مخازن، برای ذخیره سیالات مانند کپسولهای گاز خانگی و خودرو که شکل دیگری از مخازن تحت فشار برای دخیره سازی هستند.
- مخازن مبدل حرارت
دومین نوع پرکاربرد مخازن تحت فشار، مخازن مبدل حرارت هستند. این مخازن کویل دار تقریبا در تمامی جنبه های زندگی، فرآوری و ساخت مدرن را امکان پذیر می کنند. شکی نیست که گرما (دمای بالا) ، به خودی خود، می تواند نقش مخربی داشته باشد، بنابر این در طراحی و ساخت هر نوع مبدل حرارتی ای توجه ویژه ای به مواد اولیه و سازنده آن می شود. هدف این کار این است که مخزن کویل دار بتواند برای مدت زمان طولانی تری، بهترین عملکرد را داشته باشد. ماده پایه در ساخت این مخازن فولاد کربن است؛ اما معمولا از آلیاژ های سخت تری نیز در تولید این مخازن استفاده می شود.
- مخازن فرآیند
مخزن فرآیند و یا Process Vessel محفظه ای است که بمنظور انجام دادن قسمتی از یک فرآیند بزرگتر، طراحی، تجهیز و تولید می شود. از این مخازن در صنایع مختلفی همچون صنایع شیمیایی، پتروشیمی، غذایی به خصوص لبنیات، هسته ای و غیره استفاده می شود. مخازن رآکتورهای شرکتهای پتروشیمی از این دست می باشند.
انواع مخزن تحت فشار بر حسب ماده اولیه
دسته بندی دیگری که برای مخازن تحت فشار وجود دارد بر حسب ماده سازنده اولیه این مخازن است. در این دسته بندی، مخازن تحت فشار به ۴ گروه تقسیم می شوند.
- نسل اول: مخازن تمام فلزی که از فولاد ساخته شده اند. این مخازن برای ذخیره مایعات و گازها در فرآیند های صنعتی استفاده می شوند. مخازن تمام فلزی وزن بالایی دارند که همین خصوصیت حمل و نقل آنها را مشکل می کند. در خصوص مخازن تحت فشار آب خانگی در ایران و البته بسیاری از کشورها کماکان از ورقه های فولادی استفاده می شود.
- نسل دوم: در مخازن این گروه، یک لایه فیبر کربن به منظور تقویت، به محیط داخلی مخزن استیل اضافه می شود. این نوع مخازن از وزن کمتر و استحکام بیشتری نسبت به مخازن نوع اول برخوردار هستند.
- نسل سوم: مخازن کامپوزیت با الیاف کربن هستند که درون آنها یک مخزن استیل یا آلمینیومی وجود دارد. این مخازن قابلیت تحمل فشار بیشتری را نسبت به دو نسل قبلی دارند.
- نسل چهارم: مخازن تمام فیبر کربنی هستند که آستر داخلی آنها از جنس پلی آمید و پلی اتیلن است. مخازن نسل ۴ از وزن بسیار پایین تر و مقاومت خیلی بالاتری برخوردارند.
بیشتر بخوانید: دیگ بخار (بویلر)
مزایای استفاده از مخزن تحت فشار ساخت شرکت آب سازه
از جمله مزایای مهم منابع تحت فشار، جلوگیری از به وجود آمدن تنش های بزرگ به دلیل پدیده ضربه قوچ است و همچنین برای جلوگیری از ازدیاد روشن و خاموش شدن پمپ ها، حجم مخزن ضربه گیر را مقداری بزرگتر از حداقل مورد نیاز جهت نگهداری فشار انتخاب می کنند، که در مصارف کم و یا جبران و مهار نوسانات، جریان آب از محل منبع تحت فشار تامین شود. در صورت نیاز به مقادیر بیشتر آب، پمپ روشن شده و آب مورد نیاز را تامین کرده و آب تخلیه شده از مخزن نیز جایگزین شود. این منابع همراه با درجه فشار، کلید خودکار و پنج راهی به پمپ آب وصل می شوند.
- محاسبه مشخصات مخزن با توجه به شرایط کاری از طریق روابط مهندسی
- استفاده از مرغوبترین مواد اولیه در ساخت مخزن تحت فشار
- عدم محدودیت جهت ساخت مخازن با فشار کاری بالا
- تمامی جوشها طبق استاندارد جوش آمریکا (AWS) میباشد
- سرعت و دقت بالا در طراحی، ساخت و نصب مخازن در محل
- دارای یکسال گارانتی طلایی و ده سال خدمات پس از فروش
- افزایش عمر پمپ و کاهش خرابی به دلیل کاهش یافتن استارت و استاپ پمپ
- کاهش مصرف انرژی
- ثابت ماندن فشار آب داخل لوله ها
- جلوگیری از ضربه قوچ
کاربرد مخازن تحت فشار
با توجه به اهمیتی که ساخت مخزن تحت فشار دارد، طبیعتاً در موارد حساسی نیز از آن ها استفاده خواهد شد. کاربرد مخازن تحت فشار به دو دسته مخزن تحت فشار صنعتی و مخزن تحت فشار غیر صنعتی تقسیم می شود.
کاربرد مخزن تحت فشار صنعتی
یکی از پرمصرف ترین صنایع برای این نوع مخزن، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی است. در صنایع نفت و گاز به علت فرار بودن و یا آتش گیر بودن باید حتماً از این نوع مخازن استفاده شود. همچنین در صنایع دیگری که در آن ها از بخار آب در موارد مختلف استفاده می شوند، نام بویلرها می درخشد. بویلر نیز جزو این نوع مخازن هستند. بویلر به علت سروکار داشتن با دمای بسیار بالا و فشار خیلی زیاد، بسیار خطرناک است و یک اشتباه کوچک در ساخت و یا استفاده از آن ها نتایج جبران ناپذیری به بار خواهد آورد. دیگگر موارد استفاده از مخازن تحت فشار صنعتی:
- نگه دارنده هوای فشرده
- ذخیره سازی انواع گاز ها (مانند CNG، متان و …)
- ذخیره سازی انواع گاز های مایع (مانند آمونیاک، کلر، پروپان، بوتان و LPG )
- منبع ذخیره آب
- ساخت بویلر
- اتاقک تحت فشار
- ساخت برج های تقطیر
- مخازن هوای فضاپیما
- مخازن هوای زیردریایی
- مخزن هیدرولیک تحت فشار
- مخازن راکتور هسته ای
- استفاده برای مقاصد تصفیه آب
- کاربرد مخزن تحت فشار غیر صنعتی
- تانک های ذخیره آبگرم خانگی
- کپسول اکسیژن
تنظیم فشار منبع تحت فشار
فشار گاز نیتروژن و هوای موجود در منابع تحت فشار به پارامترهایی از جمله ارتفاع ساختمان، تعداد واحدها و متراژ آن ها، قطر لوله و غیره بستگی دارد. این فشار معمولا بین 20 تا 45 psi یا 1.4 تا 3 بار است. فشار منبع تحت فشار قبل از متصل شدن به سیستم لوله کشی باید حدود psi 2 یا حداکثر 10 درصد کمتر از فشار استارت پمپ باشد. اگر فشار هوای مخزن تحت فشار کمتر از حد مجاز باشد، منجر به ساییدگی تیوپ به دیواره مخزن شده و امکان پاره شدن آن را فراهم می کند.
این فشار کم منجر به پر شدن بیش از حد آب در تیوپ شده و به دلیل فشار کم هوا در بالای آن، پمپ مدام روشن و خاموش می شود که این امر گرم شدن و در نهایت سوختن پمپ را به همراه دارد. از طرف دیگر اگر فشار هوا بیش از حد باشد، حجم آب ذخیره در تیوپ کم شده و روشن و خاموش شدن بیش از حد پمپ به آن آسیب می رساند. همچنین نصب غیر تراز منابع تحت فشار سبب ساییدگی و پارگی تیوپ می گردد.
راه های جلوگیری از ترکیدگی و سوراخ شدن تیوپ منابع تحت فشار
- استفاده از منبع ذخیره قبل از پمپ: نصب مخزن ذخیره، کاهش گاز کلر و ذرات معلق شده و افزایش عمر تیوپ را به همراه دارد. گاز کلر منجر به خشک شدن تیوپ و کاهش خاصیت کشسانی آن می شود، توقف آب در مخزن ذخیره قبل از پمپ سبب خارج شدن گاز کلر می گردد.
- تنظیم فشار منابع تحت فشار : همانطور که در بالا توضیح داده شد، فشار کم و یا زیاد هوا منجر به اختلال در عملکرد سیستم و خرابی تیوپ می گردد.
- از بین بردن ناصافی سطح داخلی مخزن در زمان تعویض تیوپ: در منابعی که تیوپ آن پاره شده است، تماس آب با دیواره مخزن، زنگ زدگی دیواره مخزن را سرعت بخشیده و باعث ناصافی سطح داخلی مخزن می گردد. بنابراین مهم است بعد از تعویض تیوپ، سطح داخلی منبع سمباده زده شود و ناصافی آن برطرف گردد، در غیر این صورت تماس تیوپ با ناصافی های موجود منجر به ساییدگی تیوپ و پارگی آن می گردد.
- محاسبه صحیح حجم منبع تحت فشار: اگر حجم منبع تحت فشار به درستی انتخاب نشده باشد، تعداد دفعات پر و خالی شدن افزایش می یابد و باعث کاهش عمر تیوپ می شود.
- تراز بودن منبع تحت فشار: نصب تراز منبع تحت فشار احتمال ساییدگی تیوپ به دیواره مخزن را کاهش می دهد.
- خشک بودن محل نصب: محلی که منبع تحت فشار نصب می شود باید خشک و دارای تهویه باشد؛ این امر افزایش عمر منبع را به همراه خواهد داشت.
- استفاده از لرزه گیر: این تجهیز از ضربه کله قوچی جلوگیری می کند.
- استفاده از فیلتر: با قرار دادن فیلتر قبل از پمپ و منبع، مانع از ورود مواد معلق (براده های آهن و منگنز) و افزایش عمر تیوب می شوند.
طراحی و ساخت مخزن تحت فشار
طراحی و تولید این نوع از مخازن شامل پارامترهایی مانند حداکثر فشار عملیاتی و درجه حرارت ایمن، ضریب ایمنی، میزان خوردگی مجاز و حداقل دمای طراحی (برای شکست ترد) میباشد. در گروه صنعتی هفت این مخازن با بهترین کیفیت تولید شده و سازه با استفاده از تستهای غیر مخرب مانند تست اولتراسونیک، رادیوگرافی و آزمایش فشار انجام میشود.
پارامترهای مهم در محاسبات طراحی یک مخزن تحت فشار
- جنس بدنه: از مهم ترین فاکتورها در طراحی این تجهیزات، جنس بدنه مخزن می باشد که باید متناسب با میزان فشار وارد شده از سیال درون آن و همچنین ضربه و فشارهای خارجی انتخاب شود. مواد رایج مورد استفاده برای ساخت این مخازن فولاد کربنی کم آلیاژ با روکش فولاد ضد زنگ، نیکل و مس، آلومینیوم، تیتانیوم و همچنین در برخی از مواقع بتن می باشد.
- فشار طراحی: فشاری که در طراحی یک مخزن مورد استفاده قرار میگیرد. این فشار به میزان 10 درصد یا 30psi بیشتر از فشار داخلی مخزن در نظر گرفته میشود.
- دمای طراحی: حداکثر تنش مجاز به شدت به دما بستگی دارد، زیرا با افزایش دما استحکام کاهش مییابد و در دماهای بسیار خاصیت ترد شوندگی بالا میرود. مخزن تحت فشار نباید در دمای بالاتری که حداکثر فشار مجاز در آن ارزیابی شده است کار کند. دمای طراحی همیشه بیشتر از حداکثر دمای عملیاتی و کمتر از دمای حداقل است.
- حداکثر تنش مجاز: این مقدار با ضرب یک ضریب ایمنی در حداکثر تنشی که ماده میتواند تحمل کند به دست میآید. این ضریب ایمنی به جهت انحرافات احتمالی از ساخت و عملکرد ایدهآل مخزن در نظر گرفته میشود.
- جوش موثر: نسبت استحکام ورق جوش داده شده به استحکام ورق خام میباشد. به طور معمول استحکام اتصال جوش داده شده کمتر میباشد. اتصالات جوشی بدون آزمایش رادیوگرافی ضعیفتر در نظر گرفته میشوند.
- خوردگی مجاز (Corrosion Allowance): به طور کلی میزان خوردگی مجاز با توجه به شرایط پروسسی مخزن و طول عمر آن بین 1.5 تا 5 میلیمتر در نظر گرفته میشود.
اجزا مخزن تحت فشار استوانه ای
پوسته (Shell) | یکی از مهمترین اجزا مخزن، پوسته آن است که با توجه به نوع ماده موجود در مخزن، و همچنین فضای موجود جهت نگهداری و حجم مورد نیاز و همچنین شرایط منطقه، در اشکال مختلف (مکعب مستطیل ، استوانه ای) و باجنس های مختلف طراحی می شود. |
عدسی یا کلاهک (Head) | یکی دیگر از اجزای اصلی مخزن ، کلاهک آ است. این بخش در دو طرف پوسته قرار می گیرد. جنس عدسی یا کلاهک مشابه با جنس مورد استفاده در پوسته است. برای اتصال سرپوش هایی با هندسه دایره یا بیضی و غیره، به پوسته از جوش استفاده می شود ولی برای سرپوش های تخت ازBlind Flange و پیچ و مهره استفاده می شود . برای تحمل فشار های متفاوت،Head های متفاوت با اشکال مختلف وجود دارد. |
پایه (Leg) | برای استقرار مخازن تحت فشار در محل مورد استفاده، بنابر هندسه ی آنها پایه های مناسب را انتخاب می کنند. SADDLE یک نوع پایه است که در مخازن افقی به کار می رود. در بعضی از موارد بسته به شرایط طرح میتوان برای SUPPORTEمخزن، به جای استفاده از Leg یا SADDLE از یک صفحه فلزی به نام SKIRT استفاده کرد. |
دریچه بازدید (MANHOLE) | در تمامی مخازن تحت فشار بخشی به نامMANHOLE در نظر گرفته می شود . این بخش به منظور ورود انسان به داخل مخزن جهت بازرسی و تعمیرات مورد استفاده قرار می گیرد. در مخازن کوچکتر بخشی به نام (HAND HOLE) یا همان دریچه دست رو نیز وجود دارد. |
بازوی لنگری شکل (DAVIT ARM) | این بخش جهت جا به جا کردن دریچه آدم رو مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که دریچه بازرسی دارای وزن زیادی است، بنابراین امکان جا به جا کردن آن به صورت عادی وجود ندارد. با قرار دادن لولای بازویی شکل برای این دریچه، عمل باز وبسته کردن آن به سادگی امکان پذیر است. |
لوله های ورودی و خروجی (INLET & OUTLET) | این لوله ها به همراه نازل هایی که در ابتدا و انتهای آنها نسب می شود جهت ورود و خروج سیال به مخزن مورد استفاده قرار می گیرد و بسته به محل قرار گیری مخزن ، این لوله ها می توانند در بالا ، کنار ، و یا در پایین مخزن قرار گیرند . |
Stand pipe | این لوله وسیله ای است که در کنار مخزن قرار می گیرد و با توجه به قانون ظروف مرتبطه هر پارامتری که در مخزن داشته باشیم در این لوله نیز به همان اندازه قایل ملاحظه است.(از قبیل تغییر ارتفاع یا افت فشار و …) بنابراین به جای اینکه تجهیزات مستقیماً بر روی مخزن نصب شود، بر روی این وسیله نصب می شوند. در بسیاری از مخازن این لوله را برای جلوگیری از ایجاد تعداد خروجی های بیشمار بر روی مخازن جهت اندازه گیری پارامتر ها قرار می دهند. |
خروجی هوا (Vent) | این لوله جهت خروج بخار یا گازهی اضافی در بالای مخزن نصب می شود تا در هنگام افزایش بیش از حد فشار به دلیل وجود بخار ، آن را به محیط بیرون هدایت کرده و فشار مخزن را کنترل کند. برای مثال در دی اریتور (اکسیژن زدایی در بویلر ها) برای خروج اکسژن از آب این خروجی را قرار می دهند. |
لوله تخلیه (DRAIN) | این لوله جهت خروج مواد ضائد از داخل مخزن مورد استفاده می گیرد و در پایین ترن قسمت مخزن نصب می شود . |
سر ریز (OVER FLOW) | در صورتی که کنترلر های مخزن دچار مشکل شوند و سیال بیش از حد ممکن وارد مخزن شود برای جلوگیری از بالا رفتن فشار داخل، سیال اضافی از بالای مخزن به بیرون تخلیه می شوند. گاهی اوقات نیز به جای سرریز از شیر اطمینان استفاده می شود. |
قلاب مخصوص حمل و نقل (LIFTING LUG) | این قسمت جهت بلند کردن و جابه جا کردن مخزن، روی آن قرار می گیرد. |
حلقه تقویت کننده (Stiffener Ring) | این حلقه ها برای جلوگیری از وارد آمدن فشار خارجی به SHELL مورد استفاده قرار می گیرند و دور تا دور مخزن قرار می گیرند . این نوع از حلقه ها به دو نوع تقسیم بندی می شوند. در حالت اول حلقه کاملاً به دور مخزن قرار میگیرد ولی در حالت دوم حلقه روی اتصال پایه و بدنه قرار می گیرد. |
مخلوط کننده (MIXER) | گاهی از اوقات جهت اختلاط بهتر مواد در مخزن، از یک mixer استفاده می شود. این مخلوط کننده در بالا مخازن تحت فشار قرار می گیرند. برای مثال در تولید فلز روی، مواد شیمیایی لازم در یک مخزن با محلول دارای روی دائما در حال اختلاط است. |
شیر اطمینان (SAFETY VALVE) | شیر اطمینان یک نوع وسیله ی کنترل فشار به صورت مکانیکی می باشد که با تنظیم آن روی فشار مجاز مخزن تحت فشار، در صورت بالاتر رفتن فشار از فشار مجاز، از انفجار مخزن جلوگیری کرده و با خروج سیال تحت فشار از مخزن، فشار سیستم را کاهش می دهد. |
استانداردهای بین المللی طراحی مخازن تحت فشار
با توجه به اهمیت بسیار زیاد این مخازن و خطراتی که ممکن است به همراه داشته باشند، استانداردهای متعددی برای آنها معرفی شده اند که رعایت هر یک الزامی می باشد. این استانداردها شامل موارد زیر می باشند:
- ASME boiler and pressure vessel code
- API
- API 620
- Design and construction of large low- pressure strorge tanks
- API 650
- Welded steel tanks for oil storage
- BS 5500
- AD MERK BLLAT(DIN)
قیمت مخزن تحت فشار
با توجه به تنوع زیاد مخازن تحت فشار، قیمت انها نیز متغیر می باشد. در تعیین نرخ یا قیمت این مخازن چندین فاکتور مهم نقش دارند. در زیر به برخی از آن موارد اشاره شده است:
- نوع مخزن از نظر شکل هندسی (مخازن کروی شکل هزینه ساخت بیشتری نسبت به نوع استوانه ای دارند)
- نوع مخزن از نظر کاربری
- ظرفیت مخزن
- ضخامت بدنه و پوسته مخزن
- مواد و متریال به کار رفته در بدنه و سایر اجزای آن
بر اساس یک رابطه کلی و همیشگی، هر چه ظرفیت مخزن بیشتر و متریال به کار رفته در آنها بهتر و با کیفیت تر باشد، به همان نسبت نیز قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. برای استعلام قیمت مخزن تحت فشار می توانید با کارشناسان گروه صنعتی و تخصصی آب سازه تماس بگیرید.