تصفیه فاضلاب به روش CAS یا لجن فعال متعارف یکی از قدیمی ترین فرآیندهای تصفیه فاضلاب است که با روش های بیولوژیکی آلاینده ها را حذف می کند. در این روش لجن ته نشینی شده بعد از تصفیه بیولوژیکی به عنوان منبع تغذیه باکتری ها مصرف می شود. در ادامه نحوه تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف، مزایا، معایب، کاربرد و اصول مهم در طراحی آن را بررسی خواهیم کرد.
تصفیه فاضلاب به روش CAS چیست؟
یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن مواد آلی بدون نیاز به مواد شیمیایی مضر، استفاده از باکتری ها است. باکتری قادر به تجزیه مواد آلی موجود در فاضلاب هستند و هر اندازه تعداد آنها بیشتر باشد، روند تصفیه با سرعت بالاتری انجام خواهد شد. تصفیه فاضلاب به روش CAS یا لجن فعال متعارف بر همین اساس عمل می کند. در این روش باکتری ها مواد آلی را تجزیه می کنند و بقایای آنها مانند لجن در کف مخزن ته نشین می شود. سپس این لجن به مرحله قبل برگشت داده شده و باکتری ها از آن تغذیه نموده و باعث رشد و تکثیر بهتر آنها میشود.
در تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف، دو مرحله ته نشینی وجود دارد؛ در ابتدای پکیج تصفیه فاضلاب ذرات بزرگ و معلق ته نشین شده و بعد از گام تصفیه بیولوژیکی نیز یک مخزن ته نشین ثانویه قرار می گیرد. فرآیند بیولوژیکی معمولاً شامل بازیافت لجن غنی از نیترات از زلالکننده ثانویه تا نقطهای در بالادست فرآیند هوازی است که در آن شرایط بدون اکسیژن غالب شده و حذف نیترات را محقق میکند. پیکربندیهای مختلفی که شامل یک منطقه بیهوازی اولیه برای کمک به حذف بیولوژیکی فسفر (BPR) میشود نیز موجود است.
نحوه تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف
تصفیه فاضلاب به روش CAS پیچیدگی بسیار کمی دارد و طی چند مرحله کوتاه تجزیه و جداسازی مواد آلی انجام میشود. نحوه تصفیه فاضلاب CAS به صورت زیر است:
- ذرات جامد با اندازه های بزرگ در ابتدای پکیج تصفیه فاضلاب توسط آشغالگیرها جمع آوری میشود. در این مرحله تنها مواد بزرگ امکان جداسازی دارند.
- در مخزن بعد ته نشینی اولیه انجام میشود. ذرات معلق در فاضلاب از قبیل شن و ماسه به مرور در کف مخزن ته نشین میشوند. در این گام فاضلاب کاملا بدون حرکت است و زلال سازی تا حد کمی انجام خواهد شد.
- در مرحله بعد تصفیه بیولوژیکی انجام میشود. باکتری های هوازی برای رشد و تکثیر نیاز به هوا و غذا دارند. اکسیژن موجود در آب به عنوان هوا و مواد آلی به عنوان منبع تغذیه باکتری ها عمل می کند. در این مرحله سیستم های هوادهی شناور و عمقی و سطحی استفاده میشود تا اکسیژن هوا افزایش پیدا کند. مواد آلی بعد از تجزیه به صورت تکه های معلق در فاضلاب شناور هستند.
- بعد از تجزیه مواد آلی، فاضلاب وارد مخزن ته نشینی ثانویه میشود. در این مرحله فاضلاب بدون تحرک بوده و بقایای مواد آلی تجزیه شده در کف مخزن ته نشین میشود. به مرور لایه های لجن در کف مخزن شکل می گیرد که یک منبع تغذیه بسیار ارزشمند برای میگروارگانیسم ها به شمار می رود.
- لجن تولید شده در گام قبل به مخزن تصفیه بیولوژیکی برشکت زده میشود. باکتری ها از این لجن تغذیه نموده و سرعت رشد و تکثیر آنها افزایش پیدا می کند.
- در نهایت فاضلاب و لجن مازاد از دستگاه تخلیه میشوند.
مزایای پکیچ تصفیه فاضلاب به روش CAS
از مهم ترین دلایل استقبال زیاد از این روش تصفیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تصفیه فاضلاب بدون نیاز به مواد شیمیایی و مضر
- راه اندازی آسان و سریع
- تعمیر و نگهداری آسان پکیج تصفیه فاضلاب لجن فعال متعارف
- عدم تولید ترکیبات مضر در روند تصفیه
- امکان حذف فسفات، نیتروژن و آمونیاک از فاضلاب
- قابلیت تولید در ظرفیت های گوناگون
- تصفیه فاضلاب با راندمان بالا
- مقاومت بالا در برابر تماس با مواد خورنده
- استحکام بالای بدنه به دلیل استفاده از متریال باکیفیت
- عدم تغییر در ساختار پکیج در نوسانات دمایی شدید
- تصفیه فاضلاب بدون بو و صدا
- عدم نیاز به تخصص بالا برای استفاده از پکیج
معایب تصفیه فاضلاب لجن فعال متعارف CAS
علیرغم مزایای متعدد، این روش دارای نقاط منفی نیز است که در زمان راه اندازی باید به آن توجه داشت. یکی از مهم ترین معایب، تولید مقدار زیاد لجن و بالا رفتن هزینه های تخلیه آن از دستگاه است. علاوه براین، در این روش نیاز به سیستم های هوادهی مانند دیفیوزر است که مصرف انرژی بالایی دارند.
کاربرد تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف
راه اندازی سریع و هزینه پیاده سازی کم این روش باعث شده است تا در تصفیه فاضلاب صنایع گوناگونی کاربرد داشته باشد. برخی از موارد کاربرد تصفیه فاضلاب به روش CAS می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- تصفیه فاضلاب انسانی
- تصفیه فاضلاب مجتمع مسکونی
- تصفیه فاضلاب ویلا
- تصفیه فاضلاب هتل
- تصفیه فاضلاب خوابگاه
- تصفیه فاضلاب صنایع غذایی
- تصفیه فاضلاب صنایع نساجی
- تصفیه فاضلاب صنایع لبنی
طراحی پکیج تصفیه فاضلاب CAS
طراحی این پکیج ها در آبسازه به صورت کاملا سفارشی بعد از آنالیز فاضلاب و رعایت استانداردها انجام میشود. علاوه بر در نظر گرفتن دبی فاضلاب و نوع آلاینده های موجود در آن، پارامترهای دیگری نیز باید رعایت شوند. از مهم ترین پارامترها در طراحی لجن فعال متعارف عبارتند از:
- نسبت بازپخش لجن (0.25 تا 0.5)
- نرخ بار حجمی (0.3 تا 0.7 kgBOD/m3.d)
- میزان هوادهی (0.3 تا 0.6 kgO2/m3.d)
- زمان ماند سلولی SRT (حدود 3 تا 15 روز)
- زمان ماند هیدرولیکی (4 تا 8 ساعت)
- MLSS (1000 تا 3000 mg/L)
ساخت پکیج تصفیه فاضلاب به روش CAS
آبسازه یکی از تولیدکنندگان پکیج تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف با بدنه فلزی، پلی اتیلن و فایبرگلاس است. این محصولات در ظرفیت های گوناگون تولید شده و همگی دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فروش آبسازه تماس بگیرید.
یک پاسخ
سلام فرآیند MBR را فقط در تصفیه فاضلاب های شهری بکار می برند؟