تصفیه فاضلاب به روش بیولاک biolock یکی از انواع فرآیندهای تصفیه فاضلاب است که از لاگون و هوادهی گسترده در کنار هم استفاده می شود. به دلیل استفاده از لجن فعال و پیاده سازی محیط های هوازی و بی هوازی بسیاری از مواد آلی، نیتروژن و فسفر موجود در فاضلاب با تولید لجن کم و مصرف انرژی پایین حذف خواهند شد. لازم به ذکر است، این فرآیند یک روش انحصاری بوده و برای اجرای آن بسیاری از تجهیزات وارداتی و متعلق به برند ثبت کننده طرح است. در ادامه جزئیات بیشتری درباره فرآیند تصفیه فاضلاب biolack، مزایا، معایب و ساختار آن ارائه خواهیم داد.
تصفیه فاضلاب به روش بیولاک چیست؟
یکی از روش های رایج برای تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی، استفاده از لاگون های هوازی و بی هوازی است. بیولاک biolack از ایده راه اندازی لاگون ها و لجن فعال برای تجزیه مواد آلی توسط باکتری ها استفاده می کند. علاوه براین، این روش را با تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده تلفیق کرده و به نتایح بهتری در حذف آلاینده های مختلف دست پیدا کرده است.
در این فرآیند ابتدا فاضلاب در لاگون های بی هوازی در حالت سکون قرار میگیرد. بعد از حذف فسفر توسط باکتری ها و ته نشین شدن لجن در کف لاگون، مرحله هوادهی گسترده آغاز می شود. در این مرحله هوادهی به کمک دیفیوزرهای آویزان به لوله های هوادهی استفاده میشوند. لوله های هوادهی در در عرض لاگون حرکت می کنند و به همین دلیل هوادهی گسترده در کنار اختلاط کامل انجام میشود. در مرحله هوادهی بسیاری از آلاینده ها از قبیل نیتروژن و سایر مواد آلی توسط باکتری ها حذف می گردد.
مراحل تصفیه فاضلاب به روش بیولاک biolack
در حالت کلی فاضلاب از لحظه ورود به لاگون تا خروج آن چند مرحله را باید طی کند که عبارتند از:
تصفیه فیزیکی فاضلاب
در ابتدای کانال ورودی فاضلاب به لاگون ها از آشغالگیر برای جمع آوری ذرات بزرگ و ریز و دانه های شن و ماسه و موارد مشابه استفاده میشود. با جلوگیری از ورود این ذرات به لاگون های تصفیه از ایجاد لایه های لجن ممانعت شده و هزینه های تخلیه لجن کاهش پیدا می کند. علاوه براین، روند تصفیه نیز بهبود خواهد یافت.
تصفیه در لاگون بی هوازی
بعد از جداسازی ذرات معلق در فاضلاب، فرآیند بی هوازی برای تصفیه آغاز می شود. در این لاگون ها اکسیژن موجود در فاضلاب بسیار کم است و پساب ها کاملا بدون حرکت هستند. باکتری ها برای تامین اکسیژن مواد آلی را تجزیه می کنند تا اکسیژن موجود در ترکیب آنها آزاد و مصرف شود. یکی از مهم ترین آلاینده هایی که در این مرحله حذف میشود، فسفر است. در این لاگون ها لجن در کف ته نشین شده و بخشی از آن منبع تغذیه باکتری ها خواهد بود. با توجه به بی هوازی بودن روند تصفیه مقدار لجن در این مرحله بسیار کم بوده و هزینه تخلیه آن اندک است.
تصفیه در لاگون هوازی
مهم ترین بخش از فرآیند تصفیه فاضلاب بیولاک، استفاده از هوادهی گسترده با تجهیزات خاص است. دیفیوزرها در این سیستم به لوله های هوادهی متصل بوده و آویز هستند. لوله های هوارسان به یک لوله پلی اتیلن که در عرض لاگون شناور است متصل میشود. دو طرف لوله پلی اتیلن با رشته های سیم فلزی به جداره لاگون متصل شده است.
حباب های بسیار ریز هوا توسط دیفیوزر تولید شده و از طریق لوله های هوارسان در بخش های مختلف لاگون پخش خواهند شد. باکتری ها از اکسیژن تولید شده در این فرآیند استفاده نموده و باعث رشد و تکثیر آنها خواهد شد. سایر مواد آلی موجود در فاضلاب نیز توسط باکتری ها تجزیه شده و تصفیه انجام میشود. نیتروژن فاضلاب در این مرحله از بین میرود. بقایای مواد آلی تجزیه شده در کف لاگون ته نشین شده و بخشی از آن به عنوان لجن فعال در روند تصفیه انجام شده و مابقی تخلیه می گردد.
گندزدایی فاضلاب
در آخرین مرحله برحسب کیفیت مورد نیاز گندزدایی با تزریق مواد شیمیایی و سایر روش ها انجام میشود. این مرحله به نوع فاضلاب بستگی داشته و در تمام تصفیه خانه ها کاربرد ندارد.
ویژگی های تصفیه فاضلاب به روش biolack
در اجرای این فرآیند چند نکته مهم وجود دارد که عبارتند از:
- نسبت F/M در لاگون ها 0.4 تا 0.7 در نظر گرفته می شود.
- غلظت مایع MLSS حدود 2500 تا 4500 میلی گرم بر لیتر است.
- فاصله دیفیوزر از کف لاگون حدود 3 سانتی متر است.
- برای اجرای این فرآیند نیاز به حوضچه های بتنی نیست و با لاگون های خاکی می توان آن را پیاده سازی کرد.
- عمق حوضچه های هوادهی 2.4 تا 4.5 متر است.
- زمان ماند برای نیتریفیکاسیون و حذف نیتروژن فاضلاب 30 تا 40 روز در نظر گرفته می شود.
- این فرآیند قادر به کاهش BOD تا کمتر از 10 میلی گرم بر لیتر است.
- غلظت آمونیاک خروجی از لاگون ها کمتر از 10 میلی گرم بر لیتر است.
- به دلیل استفاده از لاگون های خاکی، پیاده سازی این روش نیاز به هزینه کمی دارد.
- مقدار لجن تولیدی در این روش بسیار کم است و هزینه ها را کاهش می دهد.
- این روش انحصاری برندهای خارجی بوده و تجهیزات آن وارداتی هستند.
کاربرد فرآیند BIOLACK
با توجه به ویژگی ها و مزایای متعدد این روش، از آن در محیط های گوناگونی می توان استفاده کرد. برخی از موارد کاربرد این فرآیند عبارتند از:
- تصفیه فاضلاب صنعتی
- تصفیه فاضلاب شهری
- تصفیه فاضلاب دامداری
- تصفیه فاضلاب صنایع لبنی
- تصفیه فاضلاب ویلا
- تصفیه فاضلاب هتل
پیاده سازی تصفیه فاضلاب به روش بیولاک
با توجه به انحصاری بودن طرح این فرآیند، پیاده سازی تصفیه فاضلاب بیولاک BIOLACK با چالش های متعددی روبرو است. گروه آبسازه با حل موانع موجود قادر به راه اندازی و پیاده سازی این روش در ظرفیت های مختلف با لاگون های استاندارد و هزینه کم است. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان آبسازه تماس بگیرید.