کاربرد متا بی سولفیت برای حذف کلر باقیمانده در دستگاه تصفیه آب صنعتی

حذف کلر مازاد با بی متا سولفید در دستگاه تصفیه آب صنعتی - آب سازه

کلرزنی و کلر زدایی هر دو بخش اساسی سیستم تصفیه آب هستند و هر دوی اینها باید به طور موثر در طول تصفیه آب انجام شوند.  متا بی سولفید سدیم (SMBS) یک ماده شیمیایی استاندارد مورد استفاده در تصفیه آب است که می تواند رشد قارچ ها و باکتری های هوازی روی غشاهای اسمز معکوس را در صورت استفاده به عنوان محلول نگهدارنده مهار کند. SMBS همچنین می تواند به عنوان یک راه حل مقرون به صرفه برای تصفیه و حذف کلر آزاد استفاده شود.

💡 آنچه در این مطلب می خوانید:

کلرزنی چیست؟

کلرزنی فرآیندی است که در آن کلر به آب آشامیدنی اضافه می شود تا آن را ضد عفونی کرده و میکروب ها را از بین ببرد. برای دستیابی به سطوح ایمن کلر در آب آشامیدنی می توان از فرآیندهای مختلفی استفاده کرد. کلر به صورت گاز عنصری فشرده، محلول هیپوکلریت سدیم (NaOCl) یا هیپوکلریت کلسیم جامد (Ca(OCl)2 در دسترس است.

تعریف کلرزدایی و کاربرد آن در تصفیه آب

با استفاده از کلر زدایی، اثر محصولات جانبی ضدعفونی سمی بالقوه مانند کلر آزاد باقیمانده پس از کلرزنی به حداقل می رسد. به طور معمول، دکلره کردن آب با افزودن دی اکسید گوگرد یا نمک های سولفیت (به عنوان مثال، سولفیت سدیم، بی سولفیت سدیم، یا متابی سولفیت سدیم) انجام می شود.

چرا باید کلر اضافی در هنگام تصفیه آب حذف شود؟

کلر یک عامل اکسید کننده قوی است که ترکیبات آلی را به طور موثر اکسید می کند. با استفاده از کلر می توان میکروب ها و دیگر عوامل بیماری زا را از آب آشامیدنی حذف کرد. غلظت کلر در آب و زمان تماس نقش بسزایی در گندزدایی آب دارد. غلظت پنج ppm کلر در آب موثر است. 15 تا 30 دقیقه طول می کشد تا همه عوامل بیماری زا در آب از بین بروند.

اما تمام مولکول های کلر اضافه شده با مواد آلی آب خام واکنش نمی دهند و کلر اضافی به شکل فعال در آب باقی می ماند. این کلر فعال ماهیت خورنده دارد و به غشاهای RO و رزین های تبادل یونی سیستم های تصفیه آب آسیب می رساند. آب آشامیدنی نباید بیش از سه ppm کلر آزاد داشته باشد. بنابراین حذف این کلر قبل از تصفیه این آب توسط رزین ها و غشاهای اسمز معکوس ضروری است.

سیستم کلر زنی در دستگاه تصفیه آب صنعتی - آب سازه

چگونه کلر اضافی را در هنگام تصفیه آب حذف کنیم؟

روش های مختلفی برای حذف باقی مانده کلر از آب قبل از تصفیه آب وجود دارد. نور ماوراء بنفش به حذف کلر نیز کمک می کند، اما چندان موثر به نظر نمی رسد و نیاز به خنثی سازی شیمیایی کلر نیز دارد. از متابی سولفیت سدیم برای این منظور استفاده می شود. متا بی سولفیت سدیم با واکنش هیپوکلرو اسید بی سولفات سدیم و اسید هیدروکلریک تولید می کند. با این روش کلر اضافی از آب شیرین کن صنعتی حذف می شود. در ادامه واکنش مربوطه را قرار داده ایم:

فرمول حذف کلر آزاد در هنگام تصفیه آب - آب سازه

متا بی سولفیت سدیم  یا SMBS چیست؟

متا بی سولفیت سدیم یا پیروسولفیت سدیم یک ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی Na2S2O5 است. این ماده گاهی اوقات به عنوان متابی سولفیت دی سدیم نیز شناخته می شود. متابی سولفیت سدیم (SMBS) یک ماده شیمیایی سفید، دانه ای یا پودری است که در آب محلول  و از سدیم، گوگرد و اکسیژن تشکیل شده است.

فرمول شیمیایی بی متا سولفید سدیم - آب سازه

متا بی سولفید سدیم چگونه تولید می شود؟

متا بی سولفیت سدیم معمولاً با کریستال کردن آن از محلول بی سولفیت سدیم، NaHSO3 ساخته می شود. تحت شرایط خاصی، زمانی که محلول بی سولفیت سدیم سرد می شود، دو مولکول بی سولفیت سدیم با خود واکنش می دهند تا یک مولکول متابی سولفیت سدیم به صورت کریستال و آب تولید شود.

معادله شیمیایی تولید بی ما سولفید سدیم - آب سازه

میزان مصرف متا بی سولفید سدیم در آب چقدر است؟

مقدار مورد نیاز متابی سولفیت سدیم قابل محاسبه است. تقریباً 1.34 ppm متا بی سولفیت سدیم برای خنثی کردن 1 ppm کلر آزاد مورد نیاز است. با استفاده از سیستم تزریق آنلاین یا ORP می توان میزان دقیق دوزینگ را اندازه گیری و تزریق به آب را انجام داد.

سیستم تزریق بی متا سولفید سدیم در دستگاه تصفیه آب صنعتی - آب سازه

جدول مشخصات و ویژگی های شیمیایی متا بی سولفید سدیم

جدول مشخصات فنی ماده شیمیایی بی متا سولفید سدیم - آب سازه

مضرات متا بی سولفید سدیم SMBS چیست؟

متا بی سولفیت سدیم ممکن است باعث آلرژی شبه آسم شود. علیرغم اینکه این ماده قابل اشتعال نیست، در دمای 150 درجه سانتی گراد تجزیه می شود و در هنگام تجزیه گازهای سمی آزاد می کند.

قرار گرفتن در معرض آن می تواند باعث حملات آسم با تنگی نفس، خس خس سینه وسرفه شود. همچنین متا بی سولفیت سدیم می تواند ریه ها را تحریک کند و مواجهه مکرر با آن ممکن است باعث ایجاد برونشیت همراه با سرفه، خلط و یا تنگی نفس شود.

متا بی سولفید سدیم چه کاربرهایی در صنایع دارد؟

  • متا بی سولفیت سدیم به عنوان یک عامل آنتی اکسیدانی در بسیاری از فرمولاسیون های دارویی استفاده می شود.
  • به طور گسترده ای به عنوان نگهدارنده و ضد عفونی کننده مواد غذایی استفاده می شود.
  • در تصفیه آب، برای حذف کلر اضافی و به عنوان یک جاذب اکسیژن عمل می کند.
  • علاوه بر این، متابی سولفیت سدیم برای سفید کردن الیاف گیاهی و منسوجات، برای تولید محلول‌هایی که در فیلم‌ها و همچنین برای درمان عوامل دباغی در رنگرزی منسوجات استفاده می‌شوند، ایده‌آل است.
  • متابی سولفیت سدیم همچنین در صنعت نفت و گاز کاربرد خود را پیدا کرده است.

به طور خلاصه، داروسازی، نفت و گاز، تصفیه آب، دباغی چرم، صنعت عکاسی، منسوجات و رنگ‌ها و محصولات واسطه، از کاربردهای SMBS در صنایع می باشد.

بیشتر بخوانید: 5 روش حذف کلر از آب آشامیدنی

سخن پایانی

در این مقاله اهمیت کلرزنی و کلر زدایی، دلایل حذف کلر اضافی، روش های حذف کلر مازاد، کاربردها، مزایا و معایب ماده شیمیایی بی متا سولفید سدیم بیان شد. در شرکت آب سازه در سیستم های تصفیه آب مانند آب شیرین کن ها، از این ماده برای حذف کلر مازاد استفاده می شود. این ماده می تواند به افزایش طول عمر ممبران ها در سیستم تصفیه آب بسیار مفید باشد.

امتیاز 5/5 از 2 رای

مطالب مرتبط

حذف سیانید از آب و فاضلاب یکی از اقدامات بسیار مهم برای جلوگیری از ورود آلاینده ای بسیار خطرناک به بدن است که در تصفیه...
حذف کروم از آب آشامیدنی به سختی در تصفیه خانه های آب شهری انجام شده و به همین دلیل پیشنهاد میشود با تجهیزات جانبی این...
حذف فلوراید از آب در کنار مزایای متعددی آن برای دندان و استخوان ها، چالش های زیادی را به همراه دارد. در طی سالها تحقیق...
حذف نیترات از آب آشامیدنی به دلیل تاثیر بسیار بد آن بر سلامتی نوزادان، کودکان و افراد بزرگسال گام مهمی در تصفیه آب به شمار...
ORP (Oxidation Reduction Potential) به پتانسیل اکسایش و کاهش گفته میشود که یکی از پارامترهای کیفیت آب محسوب میشود. این پارامتر میزان قدرت آب در...
اکسیژن محلول در آب یا DO (Dissolved Oxygen) از مهم ترین پارامترهای کیفیت آب هستند که کل اکسیژن غیرمحلول در آب را اندازه گیری می...
حذف سرب از آب تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت آن داشته و عدم توجه به آن منجر به بروز بیماری های قلبی و عروقی، نارسایی...
کدورت آب یکی از مهم ترین پارامترهای کیفیت آب است که نشان دهنده مقدار موانع موجود در عبور نور از لایه های مختلف آن است....
EC (Electrical conductivity) یا هدایت الکتریکی از پارامترهای کیفیت آب است که میزان قدرت آب در انتقال جریان برق را اندازه گیری می کند. این...
پارامترهای کیفیت آب شامل دو دسته پارامترهای فیزیکی و شیمیایی می شوند که با تجهیزات تصفیه آب باید مقدار آنها در حد مجاز قرار گیرد....

مشاوره رایگان و خرید

اشتراک گذاری

لینک کوتاه مطلب

https://elementorfa.ir/?p=8832

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *